Зелник с яйца и ким
Домашна питка с плънка от прясно зеле, лук и яйца и златиста коричка, поръсена с ким.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно
- 3 яйца
- 400 мл вода
- 4 с.л. масло
- 30 грама мая
- захар и ванилова захар на вкус
За плънката:
- 3 твърдо сварени яйца
- 1 кг зеле
- 100 грама масло или маргарин (може и друг вид мазнина по желание)
- 2 глави лук
- мазнина за запържване
За намазване:
- 3 яйца
- 50 грама ким на зърна
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята във вода с телесна температура, в която предварително сте сложили малко брашно и захар.
2. В дълбока купа сипете 400 мл вода (ако желаете, можете да я замените с мляко), като половината от нея е студена, а другата половина - гореща. Счупете вътре яйцето, добавете 4 с.л. масло, няколко щипки захар, ванилова захар и разбийте с миксер.
3. В сместа изсипете разтворената и набъбнала жива мая и разбъркайте. След това пресейте вътре брашното, смесете отново, добавете 1-2 щипки сол и смесете пак.
4. Когато вече миксерът е безполезен за месенето, извадете го, изсипете тестото на набрашнена повърхност, замесете го с ръце докато спре да се лепи, оформете на топка, намажете с мазнина и оставете настрани да втасва.
5. Докато тестото удвоява и утроява обема си, можете да свършите останалата част от работата по приготовлението. Почистете зелето от опесъчавания и изсъхнали листа и го нарежете. Сложете го в тенджера, залейте с вода и оставете да ври до омекване.
6. През това време обелете лука и го наститнете. Сгорещете мазнина в тиган и запържете до златисто.
7. Когато зелето е омекнало, отцедете го от водата с гевгир и го изсипете в тигана при лука. Добавете 100 грама масло или друг вид мазнина и оставете да се готви под капак на умерен огън за 15-20 минути, като не забравяте да разбърквате от време на време.
8. Когато запръжката е готова, махнете от котлона да се охлади и добавете в нея обелените и нарязани на ситно варени яйца.
9. Върнете се към тестото. Премесете го и го разточете на четириъгълна кора. Нека не е много тънка, за да не се напука или счупи при печене.
10. Вземете приблизително два пъти по-тясна тавичка със същата дължина, намазнете я и метнете в нея тестото така, че половината от него да излиза навън от едната страна.
11. Сипете вътре плънката и прегънете отгоре втората половина като прещипете крайщата на отворените три страни.
12. Разбийте яйцето с кима и намажете горната кора на пирога.
13. Печете до готовност в предварително загрята фурна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ