Зеле с грах, праз лук и бешамел
Зелечуков гювеч с грах, праз лук и зеле.
Зеленчуков гювеч с коричка от бешамел готви Ути Бъчваров, като съчетава българската и френската кухня и прави апетитна запеканка с неустоима заливка. Кулинарят предлага да сервирате ястието като гарнитура към някакво месо, но нищо не пречи да си го хапнете и за основно.
Праз лук и зеле се наситняват. Зелето се смесва със сол, пипер, малко захар, оцет и зехтин. Два тигана - един голям и един малък - се сгорещяват. В малкия се разтапя масло и в него се задушава празия лук. В големия се сипва растителна мазнина и се готви зелето. Когато празият лук омекне, се прибавя към зелето. В тигана от готвенето му се запича ким и с него се овкусява ястието. Налива се и бульон, добавя се грах от буркан и се оставя да покъкри. Пак в същия тиган от лука се разтапя масло, добавя се брашно, запържва се леко и се налива мляко и течна сметана. Полученият бешамел се подправя с индийско орехче.
В гювеч или тава с високи бордове се изсипва зелевата смес. Отгоре се залива с бешамела и се пъхва във фурната на 180 градуса за около 45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ