Безглутенова лазаня от прясно зеле с кайма и ориз
Мусака със зеле и кайма, ориз, лук и доматен сос с вид на лазаня, в която зелето замества тестените кори.
Необходими продукти:
- 1 зелка около 1,2 кг
- 1 л вода
- 220 г ориз
- 2 с.л. олио
- 2 глави лук около 200 г общо
- 1 морков около 120 грама
- 200 мл доматен сос
- 1 с.л. доматен концентрат + 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 250 мл вода
- 800 г кайма
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сух кориандър, ако имате
- 1/3 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. сух чесън + 1 ч.л. сол
- олио за намасляване на тавата
- листата на връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Зелката приберете в плик за печене и пъхнете в микровълновата фурна за 8 минути на 800W.
2. Оберете листата от зелето до половина, а вътрешната част, до която не са достигнали микровълните, върнете в плика и гответе на същата температура още 8 минути.
3. Едно по едно листата слагайте върху дъска, простирайте найлон отгоре и счуквайте с чук за месо докато станат по-крехки. Ако използвате много крехко зеле, можете да пропуснете тази стъпка.
4. Лука наситнете, моркова рендосайте, а оризът пуснете да се свари в 1 л вода, като го махнете от водата и отцедите малко преди да е съвсем готов.
5. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука за 3 минути, добавете моркова и гответе още минута, след това залейте с доматения сос и оставете да покъкри на слаб огън до леко сгъстяване. Махнете от котлона, за да се охлади.
6. Каймата пресипете в купа, добавете сол и пипер, кориандър и сух чесън. След това прибавете запръжката и ориза. Замесете.
7. Намажете с олио дъното и стените на традиционната си тава за лазаня. Положете на дъното 1 или 2 пласта от зелеви листа плътно. Отгоре сложете тънък, но плътен плас от каймата с ориз, след това поръсете наситнени листа магданоз и захлупете със зелеви листа плътно. Редете така до изчерпване на количествата като завършите със зелеви листа.
8. С нож нарежете ястието на 6 парчета, както бихте нарязали лазаня. Тук обаче се прави преди печенето.
9. Смесете в купа доматения концентрат с 1/2 с.л. сол и захарта. Залейте с 250 мл вода и разбъркайте. С черпак полейте този сос върху своеобразната зелева лазаня.
10. Сложете алуминиево фолио върху тавата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. След това намалете печката на 160 градуса и дръжте ястието още час и половина.
11. Сервирайте топло като можете да поръсите с листа пресен магданоз за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ