Зеленчуков хайвер от тиквички с домати
Руска разядка от зеленчуци на пюре.
Бон Апети
Излъчен на 11.07.2017
Разядка от задушени пюрирани зеленчуци представят Лора и Стоян, като си позволяват да я нарекат зеленчукова икра, защото това е руска рецепта за хайвер от зеленчуци - идеално мезе за всеки сезон, в който искате да пийнете малко "твърдо гориво".
Приготвянето започва с обелване и нарязване на кубчета на няколко домата. Кулинарите предлагат да ги поставите за няколко секунди в кипяща вода, а след това да ги шокирате в ледена, за да падне ципата им по-лено. Ако обаче можете да ги обелите без тази процедура, по-добре я пропуснете. След това се нарязват на кубчета тиквички, лук - на полумесеци, моркови - на кръгчета и заедно с две скилидки чесън се запържват в олио. Долива се вода, добавя се дафинов лист и доматите и се задушава.
Когато зеленчуците са омекнали, а течността се е изпарила, се отстранява дафиновия лист, подправя се със сол и пипер и се пюрира. Разядката се сервира овкусена с малко оцет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ