Зеленчукови кюфтета от черен боб
Постни бобени кюфтета с моркови.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- 2 моркова
- 1/2 ч.л. кимион на прах
- 1/2 ч.л. кориандър на прах
- лют пипер на вкус
- 2 консерви черен боб (или друг вид боб по избор)
- 2 с.л. соев сос
- 60 г овесени ядки
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука и чесъна. Морковите рендосайте. Боба изсипете в гевгир и оставете да се отцеди от сока на консервата. След това прехвърлете върху домакинска хартия, която да попие останалата влага.
2. Сгорещете зехтина и запържете в него лука и чесъна. Щом станат прозрачни, добавете морковите.
3. Овкусете със сол и пипер, кориандър и кимион и сложете лют пипер или чили на прах. Тези кюфтенца от боб обожават пикантните нюанси. Гответе докато морковите покафенеят леко и водата от тях изври.
4. Прехвърлете боба в купа и го намачкайте с преса за картофи или вилица. Добавете морковената запръжка, соевия сос и овесените ядки. Разбъркайте хубаво.
5. От получената смес с ръце оформете плоски големи кюфтета с размера на традиционните телешки бургери. Приберете във фризер за 30 минути или докато не решите да си ги готвите. Можете да си направите по-голямо количество и да си запазите и за друг път.
6. Намазнете тиган с незалепващо покритие и пържете кюфтетата двустранно в много малко мазнина. Извадете и сервирайте като ордьовър, веганско основно или пък си направете вкусен постен хамбургер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ