Зелеви сарми с пилешки дробчета
Зелеви сарми в гювеч с пилешко и ориз.
Сарми от кисело зеле с плънка от ориз, пилешки дробчета и парчета пилешко, запечени в земен гювеч - това е зимна идилия, която се готви в Кухнята на Звездев, а рецептата е спомен за българските кулинарни традиции.
Първо се прави оризовата плънка като се запържва наситнен лук, добавя се ориз, вода и червен пипер и се оставя зрънцата да поемат течността. Залива се с доматен сос, добавят се пилешки дробчета, нарязани на 2-3 и се овкусява с чубрица. След 10-тина минути се дърпа от огъня и се оставя под капак да почине.
Пилешки бутчета се почистват от кокалите и се режат на големи парчета. Кокалите се редят на дъното на гювеч. Завиват се зелеви сармички като в листата се зеле се слага от оризовата запръжка и се захлупва в парче пилешко месо. Редят се плътно в гювеча. Отгоре се залива със зелев сок и вода и се оставя на слаба фурна за 1:30-2 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ