Зелеви сарми с пилешки дробчета и бутчета
Сарми с кисело зеле, пилешко и ориз.
Празнични сарми в гювеч готви Иван Звездев, за да покаже страхотен начин за направа на това коледно или новогодишно българско ястие. Въпреки основата от кисело зеле познатата храна е в различен вариант, защото това са сарми с пилешко месо и ориз, добавка от пилешки дробчета и къкрят в гювеч.
Първо се прави плънката. Докато лукът и оризът се разваряват след кавърдисване с червен пипер и топла вода, пилешките дробчета се режат на ситно, а бутчетата се обезкостяват и месото се оформя на малки пържолки. Дробчетата отиват в тигана заедно с доматения сос, подправя се с чубрица, за да ухае на родна кухня и се вдига от огъня.
На дъното на съда, в който ще готвим (може тенджера, ако нямате голям гювеч) се поставят костите от бутчетата, за да пуснат аромата си. Следва завиването. Кочанът се изрязва от листото, слага се част от плънката и се покрива с парче от бутче. После се завива на стегнато вързопче. Сармите се редят плътно в гювеча. Отгоре се покриват със зелеви листа, налива се зелева чорба и олио и при нужда се покриваа с чиния.
Ястието се пече на 150-160 градуса за 1:30 часа. А как точно се прави - гледайте във видеото от Кухнята на Звездев.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ