Регистрация

Месни сарми с прясно зеле в доматен сос

Месни сарми с прясно зеле в доматен сос
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 1489

Зелеви сармички с месо и ориз в сос от лук и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г кайма
  • 150 г ориз
  • 1 глава лук
  • сол и пипер на вкус
  • 150-200 мл вода
  • 1 зелка
  • олио

За заливката:

  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 2 ч.л. захар
  • вода
  • копър за поднасяне и заквасена сметана по желание

Начин на приготвяне:

1. Ориза измийте, изсипете в тендерка, залейте с вряла вода и кипнете. Варете 6 минути на умерен огън и изсипете в гевгир да се отцеди.

2. Изрежете кочана на зелката. Сложете в я тенджера, залейте с вряла вода и кипнете. Варете 5-6 минути. След това опитайте да отделите листата. Ако се получава, значи е готова. Ако ли не - варете още 1-2 минути.

3. Наситнете глава лук и запържете до позлатяване в 1-2 с.л. олио.

4. Смесете каймата със сол и пипер, отцедения ориз и запържения лук. Оставете настрана.

5. Моркова за соса рендосайте, лука - наситнете и запържете първо лука, след 2 минути и моркова директно в тигана от готвенето на лука за плънката. Щом морковът омекне, добавете доматената паста, сол, пипер и захар и поръсете брашното. Налейте топла вода около 200 мл, разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете да къкри на умерен огън 5 минути.

6. Завивайте сарми от зелевите листа с каймяната плънка. Редете на дъното на тенджера. По около 4-6 сарми на ред. Отгоре заливайте със соса.

7. Затиснете с обърната чиния. Сипете около 500 мл вода в тенджерата, капнете олио и захлупете с капак. Сложете на котлон на умерен огън. Щом заври, си засечете 45 минути и махнете от огъня.

8. По желание поднесете с лъжичка заквасена сметана и поръска от пресни листа наситнен копър.

 

Източник: YouTube/Вкусно Все

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта