Месни сарми с прясно зеле в доматен сос
Зелеви сармички с месо и ориз в сос от лук и моркови.
Необходими продукти:
- 600 г кайма
- 150 г ориз
- 1 глава лук
- сол и пипер на вкус
- 150-200 мл вода
- 1 зелка
- олио
За заливката:
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. брашно
- 1 ч.л. сол
- черен пипер
- 2 ч.л. захар
- вода
- копър за поднасяне и заквасена сметана по желание
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте, изсипете в тендерка, залейте с вряла вода и кипнете. Варете 6 минути на умерен огън и изсипете в гевгир да се отцеди.
2. Изрежете кочана на зелката. Сложете в я тенджера, залейте с вряла вода и кипнете. Варете 5-6 минути. След това опитайте да отделите листата. Ако се получава, значи е готова. Ако ли не - варете още 1-2 минути.
3. Наситнете глава лук и запържете до позлатяване в 1-2 с.л. олио.
4. Смесете каймата със сол и пипер, отцедения ориз и запържения лук. Оставете настрана.
5. Моркова за соса рендосайте, лука - наситнете и запържете първо лука, след 2 минути и моркова директно в тигана от готвенето на лука за плънката. Щом морковът омекне, добавете доматената паста, сол, пипер и захар и поръсете брашното. Налейте топла вода около 200 мл, разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете да къкри на умерен огън 5 минути.
6. Завивайте сарми от зелевите листа с каймяната плънка. Редете на дъното на тенджера. По около 4-6 сарми на ред. Отгоре заливайте със соса.
7. Затиснете с обърната чиния. Сипете около 500 мл вода в тенджерата, капнете олио и захлупете с капак. Сложете на котлон на умерен огън. Щом заври, си засечете 45 минути и махнете от огъня.
8. По желание поднесете с лъжичка заквасена сметана и поръска от пресни листа наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ