Зелева салата по корейски
Люта азиатска салата от зеле с моркови и пикантен корейски сос.
Необходими продукти:
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. сусамово олио (може да замените със зехтин)
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. фиш сос
- 2 с.л. оризов оцет (може да замените с ябълков)
- 1-2 с.л. чили на люспи
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. семена бял сусам
- 400 г листа китайско зеле (може и обикновено, ако не целите абсолютна автентичност)
- 1 малък морков (около 60 грама)
- 1/2 ч.л. сол
- листа пресен лук за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Намачкайте скилидките чесън или ги минете през преса. Изсипете в купичка.
2. Добавете сусамовото олио или зехтин, лимоновия сок, рибения сос, оризовия оцет, чилито, кафявата захар и сусамовото семе. Разбъркайте много добре и дръпнете настрана - дресингът е готов.
3. Измийте хубаво листата зеле и ги подредете едно върху друго. След това нарежете косо на тънки лентички и прехвърлете в салатиера.
4. Рендосайте моркова на ситно ренде и прибавете при зелето.
5. Залейте с дресинга, посолете и разбъркайте като настискате леко. Сложете ръкавица, за да не подлютите ръката си.
6. По желание на финала поръсете с нарязани косо листа пресен лук и още сусам за красота. Дръжте в хладилник до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ