Забулени яйца Бенедикт с екстри
Английска закуска с поширани яйца, хляб, риба и яйчен сос.
Необходими продукти:
За соса Холендез:
- 3 жълтъка
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. сол
- щипка черен пипер
- 70 г разтопено масло
- 2 с.л. вода
За забулените яйца:
- 2 яйца
- 1 ч.л. олио
- вода
- стреч фолио и конец
За сервиране:
- 1-2 филийки хляб
- 2 слайса пушена сьомга
- пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Започнете с яйцата. Подгрейте вода до кипване, като нацелите температурата така, че водата почти да ври, ала да не кипи с движение. Следва да си вземете две купички и да ги застелите с по лист стреч фолио, като трябва да стърчи извън купичката. Намазнете фолиото с по половин лъжичка олио. След това внимателно чукнете по яйце във всяка купичка и загърнете фолиото на вързопче. Завържете с конец. Пуснете във водата. След 3 минути ще имате рохък жълтък и твърд белтък, а след 5 минути - и жълтъкът ще е почти втвърден. Извадете според желаната степен на готовност.
2. Препечете хляба и поставете в чиния. Ако използвате само една филия, разполовете я. Отгоре сложете по слайс сьомга.
3. Пригответе соса Холандез като кипнете на умерен огън вода за готвене на водна баня. В отделна купичка сложете жълтъците, сипете към тях лимоновия сок, добавете сол и пипер и поставете съдинката над водните изпарения. С метална бъркалка за яйца разбивайте докато усетите съвсем леко сгъстяване. После постепенно, при непрестанно бъркане наливайте маслото. Щом се абсорбира в хомогенен крем, добавете водата и махнете от огъня.
4. Сложете по поширано яйце върху всеки хляб с риба и отгоре покапете със соса.
5. Поръсете с нарязан косо пресен лук и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ