Забулени яйца с маслен сос в стил Бенедиктински яйца
Интерпретация на Яйца Бенедикт със сос Холандез.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 1 с.л. оцет
- сол
- 1 питка за сандвич
- 2 слайса шунка
- 100 г масло
- 2 ч.л. лимонов сок
- 2 жълтъка
Начин на приготвяне:
1. Пригответе първо соса като сипете лимоновия сок в метална купа и разбиете с него жълтъците. Маслото разтопете. Оригиналната рецепта е с масло гхи, но можете да използвате и обикновено. Сложете разбитите с тел жълтъци в купата върху друга купа, в която съвсем леко ври вода. Бъркайте до сгъстяване.
2. Махнете от водната баня и започнете да наливате на порции при непрестанно бъркане маслото. Бъркайте докато се абсорбира цялото. След това добавете солта и разбъркайте финално. Дръпнете настрана с готовност за подгряване преди употреба, защото сосът се стяга. Подгрява се само на водна баня.
3. В тенджера подгрейте вода до точката на кипене, но без да я кипвате. Сипете в нея 1 с.л. оцет.
4. Отделно на плоча или равен тиган запечете разрязаното на горна и долна половинка хлебче и леко жарнете шунката. Сложете слайсовете шунка върху хлебчето.
5. В топлата почти до завиране вода чукнете едното яйце. Дръжте 3-4 минути като не позволявате да кипне. След това извадете с решетъчна лъжица, отцедете и положете върху хляба с шунка. Повторете с второто яйце
6. Гарнирайте ястието с масления сос Холандез. По желание украсете с резен домат или стръкче прясна подправка.
Хапвайте докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ