Желиран шоколад с мляко и агар-агар
Желирано какао с агар и черен шоколад.
Необходими продукти:
- 400 мл пълномаслено прясно мляко (3,6%)
- 100 г захар
- щипка сол
- 30 г какао на прах + още 100 мл мляко
- 90 г тъмен шоколад
- 10 г агар + 20 мл вода
- какао на прах, кокосови стърготини или друга декорация по желание
Начин на приготвяне:
1. Предварително си подгответе формичката за сладкиша като си вземете кутия тип тетрапак - най-вероятно сте си купили млякото в нея или имате от някой сок в хладилника. Отрежете с остър нож най-горната част, за да остане правоъгълна продълговата формичка.
2. Изсипете 400 мл мляко в тенджера, добавете захарта и пуснете на котлона на слаб към умерен огън да кипва. Разбърквайте периодично, за да се разтвори захарта, а когато това стане, добавете и щипка сол.
3. Разбъркайте какаото на прах със 100 мл мляко докато стане на крем. След това добавете крема при кипващото мляко.
4. Натрошете вътре и черния шоколад. Разбърквайте, за да се разтопи и да не залепне по дъното на тенджерата.
5. В купичка разбъркайте агара с вода - получава се като набъбнал желатин.
6. Изсипете кашичката агар във вече кипналото мляко. Намалете огъня на слаб - трябва да се поддържа кипенето, но да не е бурно.
7. Бъркайте 5 минути. След това пресипете получения крем в кутията от мляко или сок.
8. Приберете в хладилник за минимум 2 часа. После разрежете кутията и извадете сладкиша.
9. Положете странично в плато и поръсете с какао на прах и кокосови стърготини или украсете с друг вид декорация по ваш избор. Режете със затоплен под струя вода нож. Тези шоколадови квадрати можете да положите и върху препечена тостерна филийка с масло.
Източник: YouTube/Schnelle Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ