Желиран свински бут с туршия
Джолан с шалот, каперси и корнишони.
Необходими продукти:
- 3 свински джоланa
- добре подбран зеленчуков бульон, моркови, целина, стръкове магданоз и лук
- 2 връзки магданоз с гладки листа – нарязан
- 3 нарязани шалота
- шепа нарязани каперси
- шепа нарязани корнишони
- 3 листа желатин
Начин на приготвяне:
1. Сложете свинския бут в голямa тенджера с вода да се накисне през нощта.
2. На следващия ден, отцедете соления бульон и го заменете с прясна вода, добавете зеленчуковия бульон и сложете да заври. Оберете пяната и оставете да ври на слаб огън в продължение на 2/3 часа, докато месото омекне и може се отдели от костите.
3. Оставете джолана да изстива в бульона. Когато бульонът изстине, извадете месото, отделете го от костите и го поставете в голяма купа. Добавете шалота, краставичките и каперсите към месото.
4. Загрейте 500 мл от бульона и разтворете листата желатин в топлата течност. Добавете малко към месото и зеленчуците, – така че да ги покриете изцяло.
5. Покрийте формата, в която ще поставите джолана с няколко слоя тънък разтеглив найлон и сипете в нея малко бульон. След това поръсете магданоз и накрая добавете един слой от желирания джолан със зеленчуци.
6. Повторете – добавете втори слой от бульон, магданоз, джолан и натиснете навътре, за да се втвърди.
7. Редете, докато се изпълни формата.
8. Увийте в тънък разтеглив найлон и оставете да се охлади за 24 часа.
9. Нарежете и сервирайте със силно подправена туршия и парченца от круши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ