Свински бут с карамфилчета
Шунка от свински бут в саламура с карамфил и мармаладена коричка.
Необходими продукти:
- 1 свински бут (може и без кост - около 5 кг тегло)
- 2-4 моркова
- 2 глави лук
- корен целина
- 5 дафинови листа
- сол
- карамфилчета (несмлени)
- 200 мл кайсиево сладко
- 2 с.л. ароматен алкохол (коняк, ром, бренди)
Начин на приготвяне:
1. Свинския бут с кожата, както си е цял (можете да извадите костта, ако има и да завиете на руло, но може да остане и с кокал) поставете в голяма тенджера и залейте със саламура, като на всеки литър вода се добавя по 1 с.л. сол. Водата трябва да го покрива отвсякъде. Оставете в хладилник за 12 часа. След това сменете водата с нова саламура, направена в същите пропорции и дръжте още 12 часа.
2. Излейте саламурата, налейте чиста вода (хладка) и добавете в нея нарязаните на едро зеленчуци и дафиновите листа. Варете на умерен огън 5 часа под капак.
3. Прехвърлете бута в голяма тава. С нож направете диагонални разрези на кожата като стигнете до подкожната мазнина, но не наранявате и нея. След това набодете карамфилчета в краищата на ромбовете.
4. Смесете алкохола и мармалада и намажете бута с получения крем. Пуснете да се запече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ