Домашни пирожки с прясно зеле
Руски мекици със зелева плънка.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно
- 500 мл вода
- 1 яйце
- 3 с.л. олио
- 3 с.л. пудра захар
- 50 г масло
- 1/2 ч.л. сол
- 1 пакет суха мая
За плънката:
- 1 малка до средна зелка
- 5 яйца
- олио за пържене на зелето
- яйце за намазване
Начин на приготвяне:
1. Не се стряскайте от странното начало - просто го направете и няма къде да сбъркате. Изсипете в купа водата, като трябва леко да я загреете, за да бъде между 32 и 40 градуса. След това чукнете вътре яйцето, после налейте 3 с.л. олио, хванете една вилица и бъркайте до сравнително смесване на продуктите. Трудно ще се постигне хомогенност, а и не е нужно.
2. Пресейте брашното, смесете го със захарта и маята и постепенно го вкарайте при течната смес. Добавете и солта и замесете тесто, на което все още е простено да лепне по ръцете. Не се престаравайте с месенето - това трябва да се случи на следващия етап.
3. Разтопете маслото на водна баня и го прибавете към тестото. Сега вече месете докато се получи еластична и нелепнеща топка. Намазнете и оставете да втаса.
4. През това време си пригответе плънката като пуснете яйцата да се сварят до твърдост (10 минути във вряща вода). Зелето нарежете на ситно. Сгорещете олио в голям тиган и запържете зелето докато леко започне да позлатява. Пресипете го в купа. Яйцата обелете и наситнете. Добавете към зелето. Тук по желание можете да овкусите с подправки като кимион, магданоз, лют пипер или сол. Вие си преценете. Сега е време да си починете, защото тестото трябва да втаса още малко, а плънката трябва да е добре охладена, преди да оформите пирожките.
5. Премесете тестото. Разделете го на 12-15 топки. Всяка от тях разточвайте върху набрашнен плот на овал, след това слагайте плънка в едната й половина, като си предвидите и борд за прещипването. Намажете борда с вода и след това прехлупете пирожката. Натискайте силно с пръсти или запечатайте с вилица.
6. Пирожките редете в голяма тава, застлана с хартия за печене.
7. Намажете кората с разбит във вода жълтък или цяло разбито яйце. Ако все още ви се занимава, можете да поръсите със сусам или семена ким. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-тина минути.
8. По жеалние сервирайте с млечен сос за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ