Домашни кренвиршки за закуска
Кренвиршка - баница с кренвирш.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. универсално брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сода за хляб
- ¼ ч.л. сол
- 3 с.л. печен пшеничен зародиш
- ¼ ч.ч. охладена зеленчукова мазнина
- ⅓ ч.ч. суроватка или кисело мляко
- 1 голям жълтък
- 10 кренвирша, разполовени и с изрязани краища
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 190°С и намаслете голяма тавичка за печене.
2. Разбъркайте в купа брашното с бакпулвера, содата за хляб, солта и пшеничния зародиш.
3. Прибавете мазнината и разбийте с миксер или омесете с ръце до получаването на трохи.
4. В малка купа смесете суроватката (или киселото мляко) с жълтъка и ги прибавете при брашното, като разбърквате до получаването на влажно тесто.
5. Омесете тестото 4 пъти върху набрашнена повърхност и разточете на квадрат с големина 30 см с помощта на набрашнена точилка.
6. Нарежете тестото на ленти с широчина около 3 - 4 см и увийте по един кренвирш.
7. Повторете с останалите продукти и сложете готовите кренвиршки в предварително приготвената тавичка за печене.
8. Печете в горната 1/3 на фурната до бледо златисто - около 15 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ