Регистрация

Домашни кифлички с масло и извара

Домашни кифлички с масло и извара
Трудно   |   Порции 10 броя   |   Видяна: 1330

Кифлички с домашно тесто и плънка от извара и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 мл мляко
  • 110 г масло
  • 1 белтък
  • 30 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1,5 ч.л. суха мая
  • 500 г брашно (плюс още за премесването)
  • олио
  • 250 г извара + 2 с.л. захар + ванилия
  • 1 жълтък + 1 с.л. вода
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото и го поохладете без да се стяга. Просто не трябва да е вряло. Млякото стоплете до телесна температура.

2. В купа изсипете млякото и маслото, добавете белтъка и разбъркайте. Прибавете захарта, солта, маята и разбъркайте отново.

3. Добавете половината от брашното към мокрите съставки и бъркайте докато се абсорбира. После изсипете и останалата част и продължете да бъркате докато се получи тесто.

4. Набрашнете щедро плот, прехвърлете сместа и замесете тесто. Ще глътне доста брашно - може да стигне дори до 50 грама. Идеята е да се получи гладко и нелепнещо тесто.

5. Намажете с олио дъното и стените на купа. Прехвърлете тестото в нея и го намажете с олио и отгоре. Така няма да хване коричка.

6. Покрийте купата със стреч фолио и приберете във фурната, загрята на 50 градуса. Оставете така за 30 минути.

7. Извадете тестото, премесете и оформете дебел фитил. Него разделете на 2 части, оформете на по-малки фитили и всеки от тях нарежете на 5 еднакви части.

8. Разточвайте всяка от топчиците на овал - повече дълъг, отколкото широк. С остър нож направете прорези в овала от средата към единия край по дължина.

9. Изварата разбъркайте със захарта и ванилията. Гребвайте от изварата, слагайте в ненарязаната част и прехлупвайте. След това завивайте на руло. Огънете краищата на рулото, за да заприлича на кифличка. Така ще има красива и апетитна коричка.

10. Редете готовите кифлички с отстояние в тава, застлана с хартия за печене. Отгоре намажете с разбъркан жълтък с вода. Покрийте с кърпа и оставете в топла стая да втасват 25 минути. През това време можете да си направите и втората тава с кифлички.

11. Печете втасалите кифли в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор. Между 15 и 20 минути ще са готови - щом видите апетитната златна коричка, значи са готови. Извадете една за проба.

12. Преди поднасяне можете да поръсите с пудра захар през цедка.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта