Домашен майонезен сос за месо и хляб
Домашна майонеза с горчица, кимион и чесън.
Тази майонеза е страхотна идея за сос, с който да си поднесете препечен хляб или печено телешко месо, защото е хем мазничка, хем ароматна и без консерванти. Проявилите благоразумието да прочетат състава на купешките майонези знаят, че в тях почти няма естествени продукти, но са богати на консерванти и други вредни съставки. Този сос става за по-малко от 10 минути, а единствената му специфика е, че се приготвя с пасатор за крем супи. Ако нямате – и миксер ще свърши работа, но биейки на ръка, имате шанс да не ви се получи и да похабите продуктите.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 2 щипки сол
- 2 щипки захар
- 120 мл зехтин
- 120 мл олио
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. горчица
- кимион на вкус
- сол и лют пипер на вкус
- къри на прах
- сокът от един лимон
Начин на приготвяне:
Забележка 1: Оставете яйцата на стайна температура за 1 час. Така ще се разбият по-лесно. Работете само с пресни яйца, защото все пак ще ги консумирате сурови.
Забележка 2: Купата, в която ще разбивате майонезата, както и уредът, с който биете, трябва да са сухи.
Забележка 3: Пригответе си под ръка още малко олио, защото има възможност това количество да не стигне. Е, може и да се окаже малко повече от необходимото, но всичко зависи от размера на яйцата. Не използвайте само зехтин, защото майонезата става горчива от него.
1. Чукнете яйцата в купа, добавете солта и захарта и разбивайте 30 секунди на умерена степен. След това бавно изсипете при непрестанно разбиване първо олиото, а после и зехтина. Ако майонезата не се е втвърдила, добавете още малко олио.
2. Изсипете лимоновия сок и разбийте още 10 секунди.
3. Добавете чесъна, горчицата и подправки на вкус. Странно е, но обикновено двете щипки сол в началото се усещат доста силно и сосът няма нужда от допълнително солене.
4. Съхранявайте в хладилник до 4 денонощия. Нали помните – използвахме пресни яйца, които бързо се развалят и след четвъртия ден майонезата е негодна за хапване. В нея няма изкуствени добавки, които да увеличат срока й на годност. Но пък е толкова вкусна, че едва ли ще се задържи дълго време неизядена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ