Десерт с ориз и палмов сироп
Сладък ориз със захар.
Необходими продукти
За ориза:
- ½ ч.ч. черен ориз
- 1 ч.ч. бял перлен ориз
- сол
За сиропа:
- палмова захар (продава се в магазини за здравословни био храни)
- вода
Начин на приготвяне:
1. Когато смесите черния и белия ориз, ще получите десерт с тъмно червен цвят.
2. Измийте черния и белия ориз поотделно. Накиснете ориза поотделно в две купи с вода и го оставете да престои цялата нощ. Така оризът ще бъде по-мек. Използвайте по-големи купи, защото оризът ще се надуе.
3. Излейте водата, след като оризът престои цялата нощ, и налейте нова вода, така че да покриете ориза. Задушете го. Можете да задушите и двата вида ориз заедно в една тенджера.
4. След около 10 мин. долейте още малко вода към ориза и поръсете с малко сол. Задушете за още 10 мин., докато оризът омекне.
5. Докато оризът се задушава, сложете в тенджера палмовата захар с малко вода и загрейте, докато захарта се разтопи и получите гъст сироп. Излейте сиропа върху ориза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ