Гювеч със сом
Риба с ориз по китайски.
Необходими продукти:
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сусамово олио
- 3 скилидки чесън, счукан
- 3 с.л. рибен сос
- 150 г сом (или друга сладководна риба), филета, нарязани на парчета с големина 7,5 см
- 4 стръка зелен лук, нарязан на парчета с големина 2,5 см
- 2 глави китайско зеле бейби Бок-Чой
- смлян черен пипер
- едро накъсан кориандър за украса
Начин на приготвяне:
1. В гювеч или керамичен съд смесете захарта с 1 с.л. вода на силен огън до карамелен цвят. Добавете олиото и чесъна. Оставете ароматите да се смесят около минута. След това добавете рибения сос и 1/2 ч.ч. гореща вода. Потопете в тази смес парчетата сом докато се покрият хубаво. Сложете капака на гювечето и намалете огъня до среден. Оставете да къкри 5 мин.
2. Отворете капака, сложете зелето отгоре и покрийте отново. Увеличете огъня и оставете ястието още 5 мин. По същия начин прибавете и зеления лук отгоре и оставете да се готви още 5 мин., докато се сгъсти сосът.
3. Поднесете със задушен ориз или франзела. Украсете с кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ