Гьоза със скариди и сос от нар
Хрупкави хапки с морски дарове и плодов сос.
Необходими продукти:
За гиозата:
- сурови скариди, обелени и почистени
- китайски див лук
- чесън
- джинджифил
- сусамово олио
- оризово вино
- сол
- белтък
- кори за гиоза
За соса за потапяне:
- семена нар
- лимонов сок
- сусамово олио
- чили олио
Начин на приготвяне:
На соса за потапяне:
1. Сложете семената нар в блендера и прецедете сока в купа.
2. Смесете с лимоновия сок, сусамовото олио и чили олиото. По желание добавете нарязан кориандър или мента. Заделете, докато приготвяте гиозата.
На гьозата:
1. Нарежете едро скаридите и ги сложете в купа. Нарежете фино дивия лук и го прибавете при скаридите. Счукайте чесън и джинджифил, но не голямо количество, за да не са преобладаващият аромат, а да се запази този на скаридите. Прибавете сусамово олио, същото количество оризово вино и сол на вкус. Разбъркайте хубаво и сложете белтъка, за да слепи сместа.
2. Увийте смества в корите и оставете на хладно преди готвене, най-добре във фризера за около 20 мин.
3. В уок с плоско дъно (или друг съд с капак) налейте около 1 см вода и оставете да заври.
4. Сложете готовите гиози и покрийте с капака, но така че да излиза парата. Варете няколко минути.
5. Свалете капака и оставете цялата вода да изври. Малко преди това да стане, долейте олио и разклатете съда, така че да се разпредели равномерно по дъното му и да покрие гиозите.
6. Пържете около 4 -5 мин. на умерен огън, без да разбърквате.
7. Изключете котлона и извадете гиозите с помощта на шпатула в чиния.
8. Поднесете веднага, със соса за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ