Гулаш с наденички и боб
Боб с наденица и червени чушки по унгарски.
Необходими продукти:
- 300 г бял боб
- 3-4 свински наденички
- 500 г червени сладки чушки
- 2 глави лук
- 3 дафинови листа
- 1,5 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. доматен концентрат
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- кимион, майонран и сол на вкус
Начин на приготвяне:
* Това ястие е неправилно наречено "гулаш", защото традиционната унгарска гозба се прави с телешко месо, а името и идва от думата "гуля", означаваща кравар. Тук месото е свинско, но техниката на направа си остава същата.
1. Накиснете боба от предната вечер във вода. След това сменете водата, кипнете, малко по-късно сменете пак, добавете дафиновите листа и варете един час. Не е нужно да се разварява до пълна готовност, защото го чака още готвене.
2. Наденичките нарежете на парчета. Запържете съвесем кратко в тиган с 1 с.л. олио. Прехвърлете в тава.
3. В същия тиган запържете наситнените глави лук, като добавите още 1 с.л. олио. След 3 минути готвене добавете и наситнения чесън. Гответе още минута и залейте с 3 черпака от водата на варенето на боба. Кипнете и прехвърлете в тава или голям глинен гювеч.
4. Добавете наденичките, сварения боб, доматеното пюре и подправки без сол. утнете във фурната на 200 градуса и оставете така 30 минути.
5. В тигана от пърженето на месото и лука добавете почистените и нарязани на кубчета чушки. Запържете до омекване в мазнина. След това прибавете към ястието и оставете да се готви до пълното разваряване на бобените зърна и желаната густота на соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ