Гръцки кюфтета с месо, картофи и лук
Пържени кюфтета на маслена баня с апетитна спойка.
Необходими продукти:
- 500 г кайма – смес
- 2 картофа
- 1 яйце
- 1 голяма глава лук
- ½ връзка магданоз
- 100 г галета
- джоджен
- сол
- черен пипер
- олио
Начин на приготвяне:
1. В удобна за замесване на каймата тавичка изсипете мляното месо.
2. Настържете картофите и лука на ситно и ги отцедете от отделилата се течност. Прибавете в каймата.
3. Нарежете магданоза и го добавете към продуктите заедно с останалите подправки и галетата. Счупете отгоре и яйцето.
4. Замесете всичко заедно до хомогенизиране и оформете кръгли топченца. Ако не искате месото да се лепи по ръцете ви, мокрете ги периодично с вода докато правите кюфтетата.
5. Загрейте в тиган голямо количество олио, така че да може месните хапки да се пържат на маслена баня. Подгответе си за изваждане разлат (плосък и широк) съд, застлан с домакинска хартия, за да може да се отцедат кюфтенцата.
6. Пържете до готовност – тъмнозлатистата коричка е показател, че са готови.
7. Сервирайте с любимия хляб и сос по избор, като имате предвид, че в оригиналната рецепта към тези кюфтенца се поднася и специфичен млечен сос за потапяне с краставица, наречен дзандзики.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ