Грузински шишчета от свинска плешка
Мариновано свинско в сметана и лук.
Бон Апети
Излъчен на 26.09.2017
В края на лятото поне веднъж ни се е наложило да опитаме вкусни свински шишчета на жар, но Лора и Стоян предлагат да закрием сезона с една грузинска рецепта за печено свинско месо на жар, което предварително е киснало в млечна марината за една нощ.
За вкусните свински хапки избираме плешка, която се нарязва на кубчета. След това се овалва в смес от бял оцет, заквасена сметана, черен пипер, дафинов лист и червен лук. Оваляните мръвки остават в маринатата за една нощ, а после се нанизват на шишчета, в които забравяме за какъвто и да е друг зеленчук. Начинът на печене е специфичен - месото се готви над жарта, за да приеме уханията на дървените въглища, но да не изсъхне прекалено. Ако все пак нямате възможност да палите барбекю - печете на наребрен тиган или плоча, като въртите от всички страни.
При сервиране мръвките се свалят от шиша и се поднасят с нарязан червен лук, листенца пресен магданоз или кориандър и арабски питки. Ето още едно идеално мезенце за червено вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ