Мариновани свински шишчета с хлебен чеснов сос
Шишчета от свинско със сос от хляб и чесън.
Необходими продукти:
- 800 г свинско филе
- 2 ч.л. семена фенел
- сол
- 2 ч.л. семена кориандър
- 4 с.л. зехтин
- 4 скилидки чесън
- средата на голяма филия хляб
- 1,5 с.л. лимонов сок
- арабски хляб за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. В хладка вода накиснете 8 дървени шиша за 1 час.
2. Свинското нарежете на хапки. Постарайте се да са със сходна правоъгълна форма и големина. Пресипете в купа.
3. Сгорещете сух тиган и запечете в него фенела и кимиона за 30-40 секунди - докато усетите ароматите им. След това скълцайте в хаванче или смелете с кафемелачка и залейте с лъжица зехтин. Разбъркайте.
4. С получената смес залейте свинското, разбъркайте и оставете да се маринова за 1 час.
5. Чесновата паста направете като намачкате чесъна с 1/2 с.л. сол на паста. Средичката хляб накиснете във вода. После отцедете хубаво и добавете към чесъна. Разбъркайте до състоянието на крем. После една по една добавете три с.л. зехтин, като разбърквате. На финала добавете между 1 и 3 лъжици вода, за да се получи желаната консистенция. Подправете с лимоновия сок и сосът е готов.
6. Свинското нанижете на шишчетата, посолете добре и печете на добре сгорещен грил или наребрен тиган за 10 минути общо от всички страни. Веднага след махане от огъня намажете с част от чесновата паста.
7. Сервирайте върху арабски питки с останалата чеснова паста, зеленчуци и сосове по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ