Горчив пъпеш с бъркани яйца и ориз
Пикантен омлет с горчива кратуна.
Необходими продукти:
- 1 горчив пъпеш, разрязан на половина и нарязан на 6 парчета, изчистени (по случайност го намерих в кварталния плод и зеленчук в София, но може би не е широко разпространен) *
- 4 чаши вода
- 3 яйца
- 3 ч.л. трапезна сол
- 2 ч.л. рибен сос
- 3 чили чушки
- 2 ч.л. зехтин
* (От автора) Не зная колко хора действително знаят за съществуването на горчивия пъпеш (казват му и горчива кратуна). Ако трябва да говоря искрено, ако в детството си не ядях постоянно от него, нямаше да съм такъв фен. В семейството ми този плод се приготвяше по различен начин, но аз избрах най-лесния, защото все още нямам опит. И най-лесният начин да се готви този здравословен плод е с яйца и щипка сол. (О, и да не забравяме и рибния сос)
Мога да ги ям и без нищо към тях, но дори аз не мога да прекаля с яденето им. Като цяло, това е едно здравословно ястие (ако..махнете рибния сос), и слуховете са, че горчивия пъпеш помага при диабет, ако се хапва умерено. Разбира се, бих препоръчала да се яде с малко сол.
Начин на приготвяне:
1. Сложете вода да заври и разбъркайте вътре 2 ч.л. сол. Когато водата ври, сложете вътре горчивия пъпеш и оставете да ври за 10 минути.
2. Разбийте яйцата.
3. Отцедете водата от горчивия пъпеш и нарежете на по-малки парченца. Смесете горчивия пъпеш с яйцето.
4. Сипете зехтина в загрял тиган (на средна към висока температура).
5. Изсипете сместа от яйцето и маслото бавно в тигана. Изсипете я постепенно.
6. Когато яйцата са готови, сложете ги върху ориз и сервирайте с рибен сос и нарязани чили чушки!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ