Регистрация

Говежда пържола с аспержи и червени чушки

Говежда пържола с аспержи и червени чушки
Трудно   |   Порции 2   |   Видяна: 2670

Ястие за табиетлии, които умеят готвят, но и не се притесняват да си хапнат.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 говежда пържола (ок. 0,500 кг)
  • 1/2 фино нарязан лук шалот
  • 1 червена сладка чушка, нарязана на кубчета
  • 3/4 чаша телешки бульон
  • 3 с.л. уиски или бренди
  • 3/4 чаша разбита пълномаслена сметана
  • 4-5 стръка аспержи
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 200ºС, като вътре поставете тиганче, подходящо за печене на фурна и за пържене.

2. Щом достигне тази температура, извадете тиганчето от фурната и го оставете върху котлона на висока температура.

3. Намалете градусите във фурната на 175ºС.

4. Нанесете няколко резки леко с ножа от двете страни на месото.

5. Добавете малко олио и от двете страни на пържолата.

6. Сложете месото в тиганчето и го оставете около минута-две и обърнете. Изчакайте още минута.

7. Поставете тиганчето с пържолата във фурната и гответе до желаната готовност.

8. Когато е готово сложете в тиган, покрийте с фолио и оставете да почине.

9. В същото време сгответе аспержите в отделен тиган с малко вода.

10. Не махайте нищо от тиганчето, останало при готвене на месото. Там сложете шалота и гответе още около минута-две.

11. Когато се задуши малко, прибавете бульона и с помощта на шпатула изстържете остатъците месо, залепнали по тигана и разбъркайте.

12. Прибавете уискито или брендито (внимавайте, може да се запали и ако има друг открит огън, може да стане пожар!) Затова е по-добре да изключите огъня, докато го правите.

13. Когато всичко заври, прибавете разбитата сметана и оставете докато обемът й намалее наполовина до 3/4, така че да е по-гъст сосът.

14. Нарежете пържолата на парчета за поднасяне.

15. Отстранете аспержите и изсушете.

За сервиране:

1. Сложете аспержите в чинията.

2. Покрийте с парчетата месо.

3. Прибавете соса и малко сол.

4. Отгоре поръсете нарязаните червени чушки.

 

Източник: opensourcefood.com

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта