Виетнамска супа от тиква-кратуна
Супа с тиква и скариди.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин extra virgin
- ¼ ч.л. червено чили на прах
- 3 шалота, нарязани на филийки
- 8 скариди, обелени и почистени от вените
- 1 тайландско чили, нарязано на филийки
- 1 ч.л. смлян бял пипер
- рибен сос на вкус
- 6 ч.ч. вода
- 1 кратуна, нарязана на тънки клечици
- 2 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
- шепа нарязани листа кориандър
Начин на приготвяне:
1. Най-добре използвайте скариди с главите, тъй като мазнината от скаридите не само придава на бульона красив цвят, но и много по-богат вкус. Когато белите скаридите, внимателно отцедете мазнината в купа и изхвърлете главите, черупките и вените. Нарежете скаридите косо или на едри късове. Сложете ги в купата с мазнината, заедно с прясното чили, смления пипер и рибения сос. Смесете всички тези продукти и заделете да се мариноват докато приготвяте останалото.
2. Има различни начини да нарежете тиквата за тази супа. Може да е на малки кубчета, както и на тънки полукръгове, но също така и на клечици, което е много по-лесно за консумиране след това. Кората на този вид тиква придава допълнителна хрупкавост, но ако желаете, можете да я обелите.
3. Сложете тенджера на силен огън и поръсете с малко зехтин. Когато се сгорещи, прибавете шалота и червеното чили на прах. Разбъркайте докато си пусне аромата и сложете скаридите. Разбъркайте бързо и когато скаридите леко порозовеят, налейте водата. Количеството вода зависи от това, с каква гъстота искате да е супата. Варете непокрито, за да запазите свежестта на зеленчуците и красивия зелен цвят. Разбъркайте и овкусете. Готово е, когато тиквата стане леко полу-прозрачна. Супата ще продължи да се готви дори след като я свалите от огъня, така че внимавайте зеленчуците да не се разкашкат. Щом изключите котлона, веднага прибавете зеления лук и кориандъра и разбъркайте. Можете да я поднесете като самостоятелно ястие или върху жасминов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ