Крем-супа от тиква, сладък картоф и ябълки
Вегетарианска супа с плодове, зеленчуци и канела.
Необходими продукти:
- 1 средно голяма тиква, нарязана на кубчета
- 3 големи сладки картофа, нарязани на кубчета
- 3 моркова, нарязани на ситно
- 3 ябълки, нарязани на кубчета
- 1 глава червен лук, нарязан на ситно
- 2 стъбла целина, нарязана на ситно
- 4 ч.ч. бульон (пилешки или зеленчуков)
- 2 пръчици канела
- 3 скилидки чесън, пресован
- 2 с.л. джинджифил, смлян
- 3 с.л. мед
- морска сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сложете в купа тиквата, сладкия картоф, ябълките, половината от червения лук и половината от нарязаните моркови заедно с джинджифила и чесъна. Добавете малко зехтин и сол и разбъркайте. Запечете зеленчуците в две плитки тавички в предварително загрята на 220 С фурна за 35-45 минути докато поомекнат и добият златист цвят. Когато са готови, оставете ги настрани.
2. Докато се пекат зеленчуците, смесете целината с останалата част от морковите и червения лук в дълбока тенджера. Добавете и към тях мъничко зехтин и ги пуснете на средно силен огън като разбърквате от време навреме, за да се посготвят равномерно без да прегорят.
3. Когато зеленчуците в тигана станат полупрозрачни (т.е след около 5-10 минути), залейте ги с бульона и добавете пръчиците канела. Когато сместа кипне, намалете котлона и оставете да къкри с похлупак. Изчакайте докато морковите и целината омекнат, без да се разкашкват – около 10-15 минути.
4. Прехвърлете запечените зеленчуци при врящите в тенджерата зеленчуци, добавете меда и разбъркайте докато всичко се посмеси. Извадете пръчиците канела. Прехвърлете цялата смес в блендера или в купата на кухненския ви робот и пасирайте до посигане на желаната консистенция (ако предпочитате гладки крем супи, прибавете още малко бульон ако е необходимо). Овкусете със сол и сервирайте крем-супата обилно гарнирана със ситно нарязан магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ