Ванилови мъфини с портокалова глазура
Тестени десертчета с глазура.
Необходими продукти:
За мъфините:
- 3 ч.ч. универсално брашно
- 4 големи яйца, жълтъците отделно от белтъците
- 4 ч.л. бакпулвер
- 225 г масло, размекнато и на стайна температура
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- ½ ч.л. сол
- 1 ч.ч. пълномаслено мляко, на стайна температура
- 2 ч.ч. много ситна кристална захар
За глазурата:
- 5 с.л. масло, размекнато и на стайна температура
- 6 ч.ч. пудра захар
- 7 с.л. прясно изцеден портокалов сок
- 3 с.л. коантро
- щипка сол
- 1 с.л. много фино настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
На мъфините:
1. Загрейте предварително фурната на 175°С и подредете хартиени чашки за печене на мъфини в плитка тавичка.
2. Разбийте на крем маслото и захарта в голяма купа с миксер на умерена скорост за около 5-8 мин. - докато се получи много светла и пухкава смес. Добавете жълтъците и разбивайте още 2 мин. Добавете ванилията и разбъркайте хубаво.
3. Смесете солта, бакпулвера и брашното в купа и ги добавете на 4 пъти, като редувате с по четвърт от цялото количество мляко. Разбъркайте до пълна хомогенност.
4. В отделна купа (чиста и суха) разбийте белтъците на сняг. Внимателно, но бързо ги смесете с течното тесто, така че да запазят пухкавостта си и да придадат допълнителен обем на течната смес.
5. Разпределете я по чашките, така че всяка чашка да е пълна почти наполовина. Печете за 20-22 мин. или до златисто-кафяво (и докато пъхната в средата клечака за зъби излиза чиста).
6. Охладете напълно кексчетата върху решетка, преди да глазирате.
На глазурата:
1. Докато кексчетата се охлаждат, сложете маслото в средна купа или в купата на миксера и го смесете с портокаловия сок и портокаловия ликьор.
2. Разбийте маслото за около 1 мин. и добавете захарта чаша по чаша, заедно с около 2 с.л. от сместа с портокаловия сок. Не спирайте да разбивате, докато добавите по този начин всичката захар и цялото количество сок и до получаване на желаната консистенция. Добавете солта и портокаловата кора и разбийте на умерено-висока скорост 1 мин., докато се получи кремообразна смес.
3. Сложете крема върху всяко кексче с помощта на шприц с накрайник звездичка и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ