Бяла риба с ориз и грах
Варен ориз на тиган с печена риба и зеленчуци.
Лесна рецепта с риба и ориз показва влогърката Беатрис, обещала в канала си да се грижи за фигурата и небцето на своите последователи. Ястието е сравнително здравословно, нискокалорично и засищащо, само не се знае защо е обявено за индийско, като предположенията са, че куркумата е индийския акцент в иначе непикантната и овкусена със сол и пипер гозба.
Първо трбява да си сварите ориза. Направете го в съотношение 1:2,5 в полза на водата. След това докато е още топъл, го отцедете от водата. Така температурата му ще изсуши останалата влага и зрънцата ще станат пръхкави. А докато оризът се готви, можете да си наситните лука и чесъна и да измиете и подсушите рибата. Чак след като оризът е отцеден, започнете да печете рибното филе. Беа предлага да го готвите в кокосово масло, но и обикновен зехтин ще свърши работа.
След като рибата е двустранно изпечена на тиган, се вади и наситнява, а в тигана се запържват за кратко лука и чесъна. После се добавя ориза и се овкусява със сол, пипер и куркума. По-опитен кулинар би пропуснал солта - ще разберете защо. Добавя се грах от консерва, който можете да замените или обогатите с добавката на царевица от консерва, сотирани моркови, броколи, аспержи. Импровизирайте според вкуса си. Следва рибното филе да се върне в ястието под формата на малки кубчета. Готвим за кратко и сваляме от котлона. А тук ако не слушаме Беатрис, можем да подправим със соев сос и лют сос, които идеално си отиват с това ястие. Ако ще слагате соев сос, не солете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ