Бьоф Строганов - телешко с гъби и сметана
Телешки хапки в сметанов сос с гъби и лук.
Необходими продукти:
- 700 г телешко филе
- 3 с.л. олио
- 2 глави лук (около 220 г общо)
- 250 г пресни печурки (може и кралски)
- 30 г масло
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. горчица
- 1 дафинов лист
- 250 мл бульон (зеленчуков, гъбен или телешки)
- 250 мл гъста млечна готварска незаквасена сметана (25-31%)
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Телешкото филе нарежете на парчета тип лентички с дебелина и ширина около 2 см. и дължина около 5-6 см.
2. Лука нарежете на четвъртини и след това на тънки полумесеци. Гъбите нарежете на тънки шайби.
3. В голям тиган с незалепващо покритие сгорещете 1 с.л. олио на умерен огън и запържете половината от месцата за около 2 минути. Щом мръвката побелее от едната страна, въртете от другата. Извадете в купа. Сгорещете още 1 с.л. олио и запържете и другата половина по същия начин до побеляване. Извадете при първата част.
4. Сгорещете още 1 с.л. олио и запържете лука за 3-4 минути до златисто. Добавете маслото и гъбите и гответе докато гъбите пуснат водата си и тя се поизпари. Овкусете със сол и пипер и добавете горчицата. Разбъркайте хубаво.
5. Налейте бульона, кипнете и върнете месото в ястието. Пуснете дафиновия лист и оставете да къкри няколко минути.
6. Налейте сметаната и кипнете. Намалете огъня на слаб и варете 4-5 минути.
7. Подправете с наситнени листа пресен магданоз и махнете от огъня. Отстранете дафиновия лист и сервирайте докато е топло. Можете да поднесете с гарнитура от картофено пюре или върху намачкани варени картофи.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ