Бьоф Бургиньон с чесново картофено пюре
Телешко задушено по рецепта на кулинарната писателка Джулия Чайлдс.
Необходими продукти:
За задушеното:
- 2 кг плешка от говеждо месо, нарязана на кубчета
- 2-3 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. лук, нарязан
- 1 ч.ч. моркови, нарязани
- 1 бутилка добро червено вино (например Пино Ноар)
- телешки бульон
- 1 ч.ч. нарязани домати
- 170 г бекон, бланширан (за да се премахне опушения вкус)
- букет подправки (пресен магданоз, дафинов лист, 3 пресовани скилидки чесън, 2 цели скилидки, вързани в тензух)
- около 20 бр. арпаджик
- пилешки бульон
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер
- масло
- 500 г гъби, нарязани на четвъртинки
- 3 с.л. брашно, смесени с 2 с.л. масло - за сгъстяване
За картофеното пюре:
- 1 и 1/2 глави чесън
- зехтин
- 1 кг малки картофи за печене
- 4 с.л. масло
- 1/2 ч.ч. нискомаслена сметана
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
На задушеното:
1. Запържете бланширания бекон в голям тиган с малко зехтин на дъното - до златисто.
2. Извадете бекона, прехвърлете го в огнеупорна чиния и запържете телешкото в същата мазнина (овкусете с малко сол и черен пипер). Когато е готово, прехвърлете и него в йената.
3. Излейте по-голяма част от мазнината и запържете в останалата нарязания ситно лук и морковите. Прехвърлете и тях в йената. Добавете подправките и доматите.
4. Залейте с червеното вино и телешкия бульон. Течността трябва тъкмо да покрива месото.
5. Кипнете, покрийте с похлупак и оставете да къкри около час и половина до два часа или на котлона или във фурната на 160-170 С.
6. Междувременно пригответе арпажика – изчистете го и го запържете в масло. Прибавете пилешкия бульон, сол, черен пипер и чаена лъжичка захар. Покрийте с похлупак и оставете да къкри 20 минути, след което отцедете излишната течност.
7. Малко преди да е готова яхнията, запържете гъбите в масло.
8. Извадете яхнията от фурната, отцедете бульона с цедка и го прехвърлете в тенджерка.
9. Сложете телешкото в чиния за сервиране с капак, заедно с арпаджика и гъбите, а нарязаните зеленчуци изхвърлете.
10. Накрая сгъстете соса като го оставите да поври докато останат около 3 чаши. Тях сгъстете със сместа от брашно и масло. С така приготвения сос залейте телешкото и сервирайте.
На картофите:
1. Намажете целите глави чесън със зехтин и ги опаковайте в алуминиево фолио. Изпечете чесъна във фурната на 170 С за около 45 минути до час.
2. Междувременно обелете картофите и ги сварете в голяма тенджера докато омекнат. Отцедете ги и ги нарежете.
3. Извадете скилидките чесън и ги пасирайте заедно с картофите, маслото и сметаната до получаването на пюре с желаната консистенция.
4. Овкусете със сол и черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ