Бъргъри със сладки картофи и черен боб
Постни пикантни кюфтета от бобено и картофено пюре.
Необходими продукти:
- 450 г черен боб, изплакнат и изцеден
- 1 голям сладък картоф, варен и обелен
- 1 чаша трохи хляб (пресни галета „Панко” и др.)
- 1 голяма чушка (камба), смляна
- 1 яйце, разбито
- 1/2 голяма глава червен лук, накълцан
- 3 стръка зелен лук, нарязан на дребно
- 1/4 чаша сирене котиха (или друго), настъргано или натрошено
- 3 скилидки чесън, накълцани
- 1 с. л. смлян кимион
- 1 зелена люта чушка (серано), смляна*
- 1/2 чаша пресен кориандър, нарязан
- 1/3 чаша пресен магданоз, нарязан
- 2 ч. л. нектар от агаве (заместител на захарта; продава се в магазините за диетични, здравословни или диабетични хранителни продукти)
- сок и настъргана кора от 1 лайм
- 1 супена лъжица сол (кашерна)
Начин на приготвяне:
1. Сложете половината от черния боб в кухненски робот и пасирайте докато сместа придобие вид на фъстъчено масло с малки парченца фъстъци.
2. Изсипете разбитата смес в голяма купа и добавете другата част от боба, заедно с останалите съставки, с изключение на солта. Разбъркайте добре с ръце. Добавете още галета, ако сместа не е достатъчно плътна.
3. Оформете бобената смес вид на дебели кюфтета. Сложете в хладилника да се изстудява в продължение на един час.
4. Покрийте с мазнина дъното на тиган за пържене. Извадете охладените бобени кюфтета и след като мазнината се сгорещи, пържете от 3 до 5 минути от всяка страна. Сервирайте веднага.
* Вземете едно малко парче зелена люта чушка (серано) и го опитайте на вкус, преди да го добавите. Преценете сами какво е поносимото за вас количество за консумация.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ