Българска мусака от кайма с ориз и домати
Мусака с ориз и месо, със заливка от прясно мляко и кашкавал.
Различна, но народна мусака с ориз и кайма, запечени върху домати и под коричка от кашкавал в заливка от прясно мляко с брашно, масло и яйца - това е предложението на Иван Звездев в канала Кухнята на Звездев за вкусно семейно ястие. За разлика от картофената мусака, тази изисква по-малко време за готвене, за да останат ценни минути за топли прегръдки в студените дни с любимите хора.
Лукът и един белен домат се нарязват на кубчета. Сгорещява се олио, запържва се първо лукът, след това и домата, а после се добавят зърна добре измит ориз. След кратко бъркане се прибавя каймата и се рохка на трохи. Овкусява се с подправки, налива се вода и се снема от котлона. Изсипва се в тава върху нарязани на дебели шайби домати. Отгоре се покрива с още шайби домат и се налива още вода. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 минути.
Малко преди да изтече времето за готвене се нарязва кашкавал на плочки и се прави заливката. За нея се кипва прясно мляко с брашно, добавят се масло и яйца. Кашкавалът се реди върху муската и се залива с млечния сос. Връща се обратно във фурната, за да се допече. Как точно се приготвя ястието - гледайте във видеото на Звездев по-горе, а в края му ще получите и списък с точните продукти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ