Бирени пържоли на тиган
Свинско в бирен сос с хляб, лук и чесън.
Баба ми е завършила химия във Виена. Било е преди Втората Световна война и е била на квартира при една чехкиня. Тези пържоли е научила от хазайката си. Правеше ги, когато й ходехме на гости. Бяха любими на вуйчо ми, който почина наскоро и бе голям кулинар. Днес аз готвя по тази рецепта, за да почета паметта на хората, които са изиграли голяма роля в кулинарната ми култура. Почивайте в мир!
Необходими продукти:
- 4 вратни пържоли
- 1 с.л. свинска мас (може и друга мазнина по ваше желание)
- 2 глави кромид лук
- 1с.л. брашно
- 2 филии черен хляб
- 1 чаша бульон по ваш избор
- 1 чаша светла бира
- 1 ч.л. черен пипер
- дафинов лист
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. кимион
- настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
Пържите пържолите с маста на силен огън, а когато са готови, ги оттегляте за малко на топло място. След това нарязания на ситно лук се запържва в същия тиган, като се добавя се и брашното. Докато правите това, в малка купа слагате хляба, обливате го с бульона и бирата, оставяте за минутка и раздробявате с ръка, та да стане гъста смес. Прибавяте така получената каша към запръжката, добавяте 2 дафинови листа, черен пипер и нарязаните на филийки скилидки чесън. Като леко заври соса, намалявате огъня и добавяте пържолите. Оставете ги да поврят на слаб огън още 15 мин. Преди да махнете от огъня, настържете кората от 1 лимон и добавете кимион на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ