Бамя с домати и лук
Варена бамя със зеленчуци и лимонов сок.
Необходими продукти:
- 1 кг прясна бамя, крехка
- 350 г лук, нарязан на дебели филийки
- 6 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън, разполовени
- 450 г домати, обелени и нарязани на филийки
- сол и черен пипер
- сокът на 1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Измийте бамята.
2. Подрежете краищата и отцедете много добре.
3. Сгорещете олио в голяма тенджерка и запържете лука и разполовените скилидки чесън до омекване и до златисто.
4. Прибавете бамята и пържете до омекване.
5. Прибавете резените домат и сотирайте за няколко минути.
6. Овкусете със сол и пипер.
7. Покрийте с вода, оставете да заври и гответе до омекване на бамята - около 1 час.
8. Изстискайте лимоновия сок и гответе още 15 мин.
9. Поднесете горещо или студено.
10. Ако ще сервирате студено, оставете да се охлади в съда, преди да прехвърлите в чиния за поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ