Бадемов сладкиш без брашно
Целувчен десерт с бадеми и ванилия.
Необходими продукти:
- 300 г бадеми
- 125 г захар
- 2 пакета ванилова захар
- лимонова кора
- 2 белтъка (сурови)
За украсата:
- 2 зърна кафе
- 2 кедрови ядки
- бадеми
Начин на приготвяне:
1. Вземете си директно белени бадеми. Ако ли не - кипнете около литър вода и пуснете ядките в нея щом заври за около 1 минута. След това прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене и сушете на 150 градуса във фурната докато люспите им започнат да падат лесно. После ги обелете.
2. Готовитя ядки смелете с чопър или кафемелачка. Смесете със захарта, лимоновите корички и ваниловата захар.
3. Разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към ядковата смес и разбъркайте с шпатула.
4. В тава, застлана с хартия за печене с помощта на мокра лъжица оформете змия. Можете и просто да направите сладки от същата смес или да изпечете кръгъл сладкиш. Знайте, че е силно ронлив, защото това е смес за целувки. Ако правите змия, сложете кедрови ядки за език и зърна кафе за очи. Люспите можете да оформите от резени бадеми.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Змията отнема 30-35 минути, голям кръгъл сладкиш - 40 минути, а малки сладки - 25 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ