Бабините пържени кюфтета с хляб и лук
Панирани кюфтета на тиган по бабина рецепта.
Необходими продукти:
- 200 г среда на бял хляб
- 1 глава лук
- 2 големи скилидки чесън
- 500 г кайма - телешка или смес
- сол и пипер - по около 1/2 ч.л.
- 1 яйце
- 2 с.л. вода
- лют пипер по желание
- 50-80 г брашно
- 100 мл олио
Начин на приготвяне:
1. Натрошете хляба на комати в купа и залейте с вода. Оставете да покисне 10-тина минути и след това отцедете добре с ръце. Можете да минете през месомелачка заедно с чесъна и главата лук или да натрошите на ситно между пръстите си в купа, а след това да наситните лука и чесъна и да прибавите.
2. Изсипете отгоре каймата, добавете сол и черен пипер, лют пипер по желание, чукнете яйцето и сипете 2 с.л. вода. Замесете много добре до пълното смесване на продуктите.
3. Сипете си вода в купичка. Намокряйте ръцете си и оформяйте големи леко сплеснати и леко продълговати кюфтета. Овалвайте в брашно и редете в чиния.
5. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие на умерен огън. Пържете за по 4-5 минути от страна и вадете върху решетка, за да запазят сочността си.
6. Сервирайте с подходяща гарнитура - зеленчуци или картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ