Бабините пирожки по оригинална руска рецепта
Солени пържени пирожки с домашно тесто и плънка от картофи и лук.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. мляко или вода
- 4 ч.ч. брашно
- 20 грама жива мая
- 1 яйце
- 40 мл растителна мазнина или масло
- 50 грама захар
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 300 грама картофи
- 2 глави лук
- сол на вкус
- 180 мл + 4 с.л. растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в част от леко притопленото мляко или вода, където предварително сте сложили 1 с.л. захар и още толкова брашно. Изчакайте да шупне.
2. Пресейте в широка тава брашното, направете кладенче в него и изсипете вътре маята, останалото мляко, захарта, солта, яйцето и мазнината. Замесете твърдо тесто и го оставете да втаса за 30-тина минути.
3. Сварете картофите и ги нарежете на кубчета.
4. Наситнете лука и го запържете в 4 с.л. мазнина. Щом започне да покафенява, добавете при него картофите и запържете още малко. Осолете на вкус
5. Оформете топки от вече втасалото тесто и ги разточете на тънки блатове. В средата на всеки от тях разпределете част от плънката.
6. Прещипете по традиционния за пирожки начин - така че да се образува полумесец, а най-накрая притиснете ръбовете с вилица.
7. Сгорещете 180 мл растителна мазнина и пържете пирожките и от двете страни до готовност.
8. Извадете върху домакинска хартия, за да се отцеди ненужната мазнина.
9. Сервирайте със сос по желание - майонеза, кетчуп или заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ