Ароматно къри с черен дроб, жълта леща и ориз
Телешки дроб с много подправки.
Необходими продукти:
- 1/2 кг телешки черен дроб, нарязан на хапки
- 1 цяла глава лук, половината ситно нарязана, другата половина нарязана на тънки филийки
- чесън - 1 ч. л. счукан, 2-3 скилидки нарязан на филийки/наситнен
- джинджифил - 1 ч.л. ситно нарязан
- 1/2 ч. л. куркума на прах
- 1/2 ч. л. чили на прах
- 1/2 ч. л. смлян кориандър
- 1/2 ч. л. смлян кимион
- 1/2 ч. л. сминдух, смлян
- 1 сушен дафинов лист
- сол и захар на вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. Загрейте в тиган, тенджера или уок около 2-3 с.л. олио, сотирайте нарязания на филийки чесън и лука до готовност. Около 2-3 мин.
2. Добавете всички подправки една по една. Започнете със ситно нарязаните (лук, чесън, джинджифил), след това сложете дафиновия лист и накрая смлените. Добавете сол. Изпържете хубаво и добавете малко олио, ако стане твърде сухо и започне да загаря или 2-3 с.л. вода.
3. Добавете черния дроб и пържете като разбъркате хубаво с получената паста. Когато се смесят добре, прибавете около 1-2 чаши вода, в зависимост от това колко къри искате. С повече вода кърито става по-рядко, а с по-малко - по-гъсто.
4. Гответе покрито докато дробът се сготви хубаво. Отнема около 10-15мин. Проверете на вкус и ако трябва добавете сол и малко захар.
Поднесете с леща и ориз.
Съвет: можете да сложите кимион на прах до 1ч.л. за по-пикантен вкус, но ако прекалите със сминдуха, вкусът ще е горчив. Количеството на всички останали подправки може да е според предпочитанията.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ