Агнешки бут с ориз на фурна
Печено агнешко бутче с подправки и оризова гарнитура.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут
- 300 г ориз
- 8 скилидки чесън
- 2 клончета розмарин
- мащерка
- сол
- пипер
- риган
- 800 мл вода или бульон
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте хубаво агнешкия бут с подправки. Ако има кожа, разкъсайте я на места така, че да може да овкусите и под нея.
2. Обелете чесъна, разполовете го и шпиковайте с него месото.
3. Вземете си голяма тава и на дъното й изсипете измития ориз. Залейте го с бульона. Ако нямате домашен бульон, можете да разтворите три кубчета в 800 мл вода. Ако ще заливате с чиста вода, осолете и опипрете ориза, като имате предвид, че той обича подправки.
4. Положете овкусения бут върху ориза, отгоре сложете двете клончета розмарин и увийте тавата с алуминиево фолио.
5. Печете на 180 градуса за 2 часа. След това разгърнете фолиото и запечете за 15-тина минути докато месото хване апетитна коричка. Внимавайте да не прегори ориза.
6. Сервирайте с прясна салата и хубаво вино, защото отделената лой от агнешкото е попила в ориза и той също е много тежък. Това ястие има нужда от допълнителната профирност на свежите зеленчуци.
7. Хапвайте докато е топло, а ако решите да си досипвате, стоплете преди това. Лойта се стяга много бързо.
Да ви е вкусно! Наздраве!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ