Яхния от пилешки бутчета с печурки
Пилешка манджа с панирани хапки месо с гъби и грах.
Бон Апети
Излъчен на 07.08.2017
Яхнията може да е хем интерпретация на бабините гозби, хем модерно и вкусно основно ястие, което да събере семейството на трапезата. В тази рецепта на Лора и Стоян правим съвременна яхния с месо от пилешки бутчета, обогатена от вкуса на пържени кубчета бекон, хапки печурки и сос с бяло вино - едно идеално ястие за всички вкъщи.
Първо пилешкото месо се отървава от кожа и кости, за да се превърне в апетитна пържола от бутче. След това се овкусява със сол и пипер и се овалва в брашно. Така панирано, се запържва в мазнина, за да придобие по-стегната текстура, да има хрупкава коричка и да не се разкашква, както често се случва в бабините гозби. След това се вади от тигана и се нарязва на големи хапки, а на негово място в съда влизат нарязани на едро печурки с наситнен бекон. Щом и те се сготвят, се изваждат и на трети път готвим индивидуално в сгорещената мазнина нситнени пресен лук и пресен чесън. После връщаме месото, гъбите и бекона в касеролата, доливаме бяло вино и пилешки бульон и оставяме ястието да къкри за 15-тина минути. По желание може да се долее още вода.
Накрая подправяме с наситнен магданоз, сол и пипер, лют пипер по желание и сервираме. Хубаво е да имате пресен хляб, защото сосчето е идеално за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ