Кюфтета яхния с картофи
Кюфтета с моркови, картофи, печурки и сос за потапяне на хлебче.
Необходими продукти:
- 500 грама кайма
- 1 кафена чашка ориз
- 3-4 глави кромид лук
- 2 средни моркова
- 2 домата
- 2-3 картофа
- 3-4 гъби печурки
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- смлян черен пипер
- олио
- магданоз
- чубрица
- сол
Начин на приготвяне:
В тенджера слагаме олио и задушаваме лука и морковите, нарязани на дребно. След това сипваме брашното, бъркаме докато леко се смени цвета му и слагаме и червения пипер. Щом леко закипи в мазнината, веднага доливаме около 1,5 литра вряла вода и я чакаме да кипне.
През това време си приготвяме кюфтетата. Каймата се омесва с ориза, черния пипер, чубрицата и се оформят кюфтета с големината на голям орех. Пускат се в кипящата вода. Яхнията се подправя със сол и след като отново кипне, котлона се намалява и ястието ври около 20 минути на по-тих огън.
След това добавяме нарязаните на едро картофи и гъбите и яхнията ври още около 20 минути. Следват наситнените домати, с които ястието къкри още 10 минути.
Ако яхнията е рядка, може да се добави още брашно, размито с малко студена вода. Ще трябва обаче и него да оставите да поври 10-тина минути.
След като е готово ястието, махнато вече от котлона, се добавя ситно нарязан магданоз на вкус.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ