Яхния от агнешки бут със зеленчуци и вино
Агнешки крачета със зеленчуци, бяло вино и розмарин.
Необходими продукти:
- 1 агнешки бут или 6 агнешки крачета
- 6 с.л. олио
- 2-3 моркова
- 1 глава лук
- 4 стебла целина
- 4-6 скилидки чесън
- стръкчета розмарин
- 2 с.л. доматен концентрат
- 375 мл бяло вино
- 2 л пилешки бульон
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте агнешкото със сол и пипер.
2. Сгорещете олиото в много голям тиган и запечатайте месото от всички страни докато се запържи така, че да има апетитна и хрупкава коричка. Ще отнеме 15-тина минути. След това извадете месото да почака реда си.
3. В тигана от пърженето му запържете лука, след 2-3 минути готвене на умерен огън добавете морковите и наситнения чесън. След още толкова добавете целината и розмарина, пак след няколко минути добавете и доматената паста. Щом закъкри, налейте виното и оставете да заври.
4. Махнете от огъня, овкусете със сол и пипер и излейте в голяма тава. Налейте и бульона и разбъркайте. Сложете отгоре агнешкото и завийте хубаво с фолио, за да може да се задуши. Бутнете в предварително загрята фурна на 160 градуса за 2 часа. След това можете да разгърнете, за да се запече.
5. Сервирайте месото със зеленчуците и соса като яхния. Поднесете си и хлебче за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ