Японско-индийско къри с пилешки бутчета
Сладко-кисело къри с пилешко и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 750 г пилешки бутчета, нарязани на хапки
- 100 г масло
- 1 ч.л. кимион
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 ч.л. джинджифил
- 3 средно големи глави лук, ситно нарязани
- 1 настърган морков
- 1 картоф, нарязан на хапки
- 5 с.л. къри
- 200 мл кисело мляко
- 500 мл пилешки бульон
- 1 дафинов лист
- малко сол
- 1 ч.л. гарам масала
- мед и настъргана ябълка (по желание)
- сварен ориз
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в голям съд и запържете семената кимион на слаб огън.
2. Добавете нарязаните ситно чесън и джинджифил, разбъркайте добре докато усетите аромата им.
3. Прибавете ситно нарязания лук на средно силен огън, бъркайте постоянно докато лукът омекне и стане прозрачен, след това намалете котлона на слаба степен и продължете да бъркате постоянно докато лукът добие златист оттенък. Това може да отнеме 20-30 минути и е най-съществената част, внимавайте да не прегорите лука или чесъна!
4. Прибавете настърганите моркови и бъркайте на котлона още 3-4 минути.
5. Прибавете пилешкото месо и разбъркайте докато повърхността на хапките побелее.
6. Прибавете кърито на прах и разбъркайте.
7. Добавете киселото мляко.
8. Прибавете пилешкия бульон и оставете ястието да поври на средно силен котлон за около 20 минути.
9. Междувременно запържете нарязания на хапки картоф в отделен тиган.
10. Прибавете дафиновия лист в тенджерата с кърито и оставете да поври още 10-15 минути.
11. Прибавете картофите.
12. Добавете гарам масалата и малко сол.
13. Опитайте на вкус и ако е прекалено пикантно, добавете малко мед и половин настъргана ябълка.
14. Накрая изключете котлона, похлупете тенджерата и я оставете така за половин час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ