Регистрация

Яйца по швейцарски или принцеси с яйце



Яйца по швейцарски или принцеси с яйце
Лесно   |   Порции 5   |   Видяна: 1156

Запечен хляб с яйца, кашкавал, масло и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Яйца по швейцарски - това се оказва рецепта от 1937-а година, която Иван Звездев открива в стара българска готварска книга. Ясно е - може и да се наричат "по швейцарски", ала този тип храна е типично народна. Представлява запечен с много масло бял хляб, който се гарнира с настърган кашавал и яйца с подправки. Може би това е една от първите филии принцеси, появили се в готварските книги. Истината е, че лесно и бързо се приготвя апетитна храна, която блазни сетивата и засища стомаха. Подходяща е както за закуска, така и за други семейни основни ястия. А децата ще си оближат пръстите при вида на тази вкусотия. Как точно се прави, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Първо тава се маже с масло, за да се пропие то в хляба и да образува хрупкава основа по време на печенето. Следва върху маслото да се подредят филии бял хляб. Върху всяка се оформя кладенче от рендосан кашкавал, а в кладенчето се чуква по яйце. Отгоре се залива с масло и се овкусява със сол, черен и червен пипер и лют пипер по желание. Можете да ръснете и други подправки като чубрица или директно да подправите с шарена сол.

Така надиплените филийки влизат в предварително загрята на 190 градуса фурна и се пекат 10-15 минути според желаната рохкост на яйцето. А после вадите от фурната и директно хапвате - вкусотия върху филия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. rak
  2. Паста
  3. 30
  4. 844
  5. Чили
  6. 98
  7. CA
  8. 700
  9. вечеря
  10. жените

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта