Ябълков пай с ядки и сметана
Сладък пирог с ябълкова плънка, сметанов сос и хрупкав блат.
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 грама масло или маргарин
- 150 грама захар
- 2 яйца
- 2 ч.л. бакпулвер (или 1 ч.л. гасена сода)
- 300-350 грама брашно
За крема:
- 2 яйца
- 100 грама захар
- 200 мл заквасена сметана
- 2 с.л. брашно
Още:
- 600 грама ябълки
- 100 грама ядки по избор
Начин на приготвяне:
1. Смесете маслото и захарта.
2. Добавете яйцата и разбийте хубаво.
3. Изсипете в сместа брашното и бакпулвера и замесете тесто.
4. Вземете висока формичка за печене на сладкиши, намазнете дъното и стените й, постелете с хартия за печене по желание и разпределете тестото така, че да се получи формичка, която продължава и по стените. Така ще е по-удобно да поеме плънката.
5. Почистете ябълките, извадете семената и нарежете на тънки филийки. Подредете ги върху тестото.
6. Разбийте сметаната с яйцата за крема, захарта и 2 с.л. брашно и изсипете отгоре. В началото ще е малко течна, но при печенето ще се сгъсти.
7. Поръсете с ядки и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45-50 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ