Ябълков пай с извара и шоколад
Пай с ябълки, извара и шоколадови късчета.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 250 мл заквасена сметана
- 50 г масло
- 320 г брашно
- 700 г ябълки
- 2 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. царевично или картофено нишесте
- 600 г извара
- 100 г захар
- 40 г шоколад (нарязан на ситно или директно под формата на шоколадови капки)
- 30-тина грама филирани бадеми или други ядки
Начин на приготвяне:
1. Чукнете в купа едно яйце, добавете към него заквасената сметана и нарязаното на кубчета масло на стайна температура. Разбъркайте с тел до получаването на гладък крем.
2. Постепенно вкарайте брашното в тази смес и замесете тесто.
3. Застелете дъното на тава с падащо дъно за торти (24 см диаметър) с хартия за печене. След това разпределете тестото по дъното и стените, за да се получи голям кладенец.
4. Ябълките рендосайте на едро ренде. Ако имате ренде за люспи пармезан, опитайте на него. Покапете с лимонов сок.
5. Поръсете дъното на тестото с 1 с.л. нишесте и отгоре разпределете ябълките.
6. Изсипете изварата в купа. Добавете 3 с.л. нишесте, две яйца, шоколадови капки и захарта. Разбъркайте на крем и разпределете върху ябълките. Най-отгоре поръсете с ядки.
7. Пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50-60 минути. След изваждане изчакайте да се охлади преди да развържете стените на формичката.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ