Ябълков пай по руски
Пирог с ябълки, ванилия и канела.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 и 1/2 ч.ч. мляко
- 8 с.л. захар
- 1 яйце
- 25 г жива мая
- 2 с.л. масло или маргарин
За ябълковата смес:
- 500 г ябълки
- 1 пакет ванилия
- канела
- 2 жълтъка
- 8-10 лъжици захар (според сладостта на ябълките и сладостта, която харесвате на сладкиши)
Начин на приготвяне:
1. Смесете 5 с.л. мляко с 1 с.л. захар, маята и малко брашно и изчакайте да шупне.
2. С останалите продукти за тестото и шупналата мая замесете меко тесто. Оставете го да втаса.
3. Обелете и почистете ябълките, рендосайте ги или ги нарежете на малки кубчета.
4. Смесете ябълките с ванилията, канелата и захарта.
5. Разделете тестото на две части, като едната е по-голяма. Разточете я на кора и покрийте с нея дъното и стените на намаслена тава със среден размер.
6. Изсипете вътре ябълковата смес.
7. Разточете втората част от тестото на кора и с нея покрийте сладкиша.
8. Пуснете го да се пече на 180 градуса за 30-40 минути.
9. Малко преди да извадите, намажете с разбит във вода жълтък.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ